1. Nastavte teplotu v troubě podle receptu
Přidání medu mānuka do pečení je vynikající způsob, jak osladit pokrmy přírodními cukry, musíte však zvážit další faktory. Je známo, že med díky svému chemickému složení karamelizuje nebo se připaluje mnohem rychleji než cukr.
Teplotu trouby budete muset snížit asi o 10 stupňů, abyste zajistili, že se vám připravená směs nepřipálí. Kromě toho, když pečení dospěje do závěrečné fáze, bude potřeba pokrm velmi bedlivě sledovat.
2. Snižte množství tekutiny ve směsi
Med není jako krystalový cukr a má mnohem vyšší obsah tekutiny. Budete muset upravit množství tekutin v receptu tak, abyste vyrovnali míru tekutiny obsažené v medu. Ačkoli každý recept bude jiný, jako zlaté pravidlo pro med se doporučuje snížit množství tekutých složek o ¼ lžíce s každou přidanou lžící medu.
3. Zvažte zvýšení množství jedlé sody ve směsi
Běžně se přehlíží, že je důležité, abyste upravili koncentraci jedlé sody s medem mānuka. Med mānuka je poměrně kyselý a může změnit chemickou povahu směsi. Kyselejší směs (bez jedlé sody) pravděpodobně během procesu kynutí spadne.
Je nepravděpodobné, že by Váš recept požadoval ve směsi jedlou sodu, ale pokud ano, ujistěte se, že jste přidali ¼ lžičky jedlé sody (na každou lžíci medu mānuka), abyste mu dodali onen nádech. Pokud je navíc v receptu jedlá soda, postupujte podle výše uvedeného postupu pro každou lžíci čistého mānukového medu.
4. Vyzkoušejte a používejte recepty, které byly vytvořeny s ohledem na Mānukový med.
I když jsme výše uvedli návod, co udělat pro to, aby vaše recepty byly šetrné k medu mānuka, mohou existovat jednodušší způsoby, jak se s tím poprat. Na světě je k dispozici mnoho receptů, které byly napsány s ohledem na čistý med mānuka. Objevení metody, která byla vytvořena výslovně pro med mānuka, může snížit pravděpodobnost, že se při pečení něco pokazí.